Hur fungerar den automatiska lufttryckskontrollen?

Den automatiska lufttryckskontrollen fungerar med hjälp av en speciell däckventil med sensor. Ventilerna säljs i sats eller en och en (ca 32 Euro/styck). När en sensor måste bytas ut, bör du låta en verkstad montera och ställa in den. Den automatiska lufttryckskontrollen fungerar INTE på en standardventil.


dack2Kan jag använda andra däck än de som står i fordonsbeviset?

Använd endast de däck som anges i registreringsbeviset/fordonsbeviset. Där hittar du även mer detaljerad information om tillåtna däckdimensioner samt bärkraft och däckets högsta tillåtna hastighet.


Kan jag använda däck som har ett högre hastighetsindex?

Du kan alltid köra med däck som har ett högre hastighetsindex.

Kan jag få ett säkerhetscertifikat av er?

Om storleken på de däck eller fälgar du önskar köpa inte motsvarar den storlek som står angiven i ditt registreringsbevis del 1 (fordonsbeviset) behövs ett intyg från tillverkaren med all teknisk information om däcket. Alla grundläggande ändringar, som tex. ändrad däck- eller fälgstorlek, måste genomföras av en sakkunnig. Om de nya däcken monteras på fordonet på ett sätt som ligger inom de ramar som det giltiga EG-typgodkännandet föreskriver, behövs inget extra utlåtande och heller inte någon ändring i eller nytt utställande av fordonsbeviset.

Kan jag köra med blandade däck?

Det är tillåtet att köra med blandade däck om man monterar samma däck på en axel. Men vi avråder ändå från att göra det, eftersom körning med blandade däck försämrar fordonets egenskaper, särskilt på vått eller halt väglag.

Vad betyder däckbeteckningen “Star Performer”?flow-1

Däckmärket Star Performer är vårt husmärke. På vår hemsida www.starperformer.net/swedish/ finns omfattande information om dessa däck. Tyvärr kan vi för tillfället inte erbjuda någon test-information, eftersom våra privatkunder ännu inte har bedömt däcken, och svenska bilklubbar och andra institutioner bara testar allmänt tillgängliga däck (inga husmärken). Men du har givetvis garanti på Star Performer, precis som på alla andra däck du köper hos oss.

 

Vad betyder FR?

Beteckningen FR står för “fälgrand”. Det är ett gummiskydd på den yttre fälgkanten.

Vad betyder lastindexet (LI) resp. belastningsindex, som t.ex. 85 eller 86?

Ett däcks lastindex (LI) anger maximal belastning per enskilt däck (i kg). Vid däckbyte bör lastindexet vara det samma eller högre. Föreskriften säger att däckets bärkraft ska täcka axellasten x 2. Alla värden finns i en tabell, där motsvarande maximalt tillåtna belastning anges (i kg). T.ex är denna vid en LI på 85 – 515 kg, LI 86 motsvarar 530 kg. En översiktstabell hittar du här.

Vad betyder M+S?

I Europa står M+S (Mud + Snow) för vinterdäck. På grund av materialets egenskaper och profilen med tusentals fina snitt är dessa däck speciellt lämpade för vinterns väglag. Medan elasticiteten i sommardäck minskar redan vid temperaturer under 7°C – vilket försämrar däckens kontakt med väglaget – består vinterdäck av speciella gummiblandningar med en stor andel Silica eller naturgummi som tål kyla särskilt bra. M+S-däck har betydligt mer grepp på vått eller halt väglag och övertfäffar sommardäcken när det gäller broms-, styr- och accelerationsförmåga.

Vad betyder ML?

Beteckningen ML står för “med list”. Det är ett gummivalv på den yttre däcksidan, som ska förhindra att fälgen skrapar emot trottoarkanten.

Vad betyder TÜV-GS?

TÜV-GS är ett speciellt tyskt certifikat. Förkortningen GS står „Geprüfte Sicherheit“ (testad säkerhet) vilket betyder att produkten i fråga har testats av den neutrala, sakkunniga organisationen TÜV och att denna anser att produkten är säker.

Vad betyder „i förberedelse“?

“I förberedelse” betyder att produktionen av en viss typ av däck är under planering. Men för tillfället kan vi fortfarande inte meddela något preliminärt leveransdatum eftersom tillverkningen ännu inte har börjat.


Vad betyder “utgående“?

Om beteckningen “utgående” står efter däckdimensionen hänvisar detta till att denna profil inte längre tillverkas. Det finns dock fortfarande rester på lager som kan levereras tills det att allt är utsålt.

Vad får jag när jag beställer „Top Quality“?

“Top Quality”- däck är inte ett däckmärke, utan kvalitetsdäck i den billigaste prisklassen. Om du väljer denna option, får du kvalitetsdäck av samma märke, som erbjuds billigare p.g.a. lagerbestånd.

 

Vad är E-märkning?

Sedan några år tillbaka är det plikt att fordonsdelar som däck som säljs inom EU ska följa vissa stränga riktlinjer. För att uppfylla kraven måste däcken ha en hög kvalitativ standard. Märkningen “E” eller “e” på däckets sida talar om att däcket har genomgått alla nödvändiga tester och att tillstånd och typgodkännande har utdelats.


Vad är rörelseriktningsbundna däck?

Moderna däck är ofta rörelseriktningsbundna, vilket betyder att profilen är konstruerad på ett sätt som gör att de måste rulla i föreskriven riktning. Den föreskrivna rörelseriktningen innebär fördelar för däckets allmänna prestation (ljudutveckling, egenskaper på vått väglag) liksom vid körning på snöiga och isiga vägar.

Vad är S-märkningen?

Med riktlinjen ECE-R 117 har EU fastslagit gränserna för rulljud från däck.
Ett „S“ tillsammans med en nummerföljd på däckets sida betyder att det är ett däck med reducerade rulljud. Efter en övergångsfrist får bildäck utan S-markering inte längre säljas.
Övergångsfrister S-markering:
– Från 1. oktober 2009 för bildäck (enligt ECE-R 30) med en genomsnittsbredd till och med 185 Millimeter.
– Från 1. oktober 2010 för bildäck (enligt ECE-R 30) med en genomsnittsbredd från 195 till 215 Millimeter.
– Från 1. oktober 2011 för bildäck (enligt ECE-R 30) med en genomsnittsbredd över 215 Millimeter.


Var hittar jag information om däcktest?

Information om däcktestresultat hittar du under www.dacktest.com.

Var i produktbeskrivningen hittar jag upplysningar om däckens skriftfärg?

I våra Internetshops finns ofta en hänvisning till vilken färg däckens skrift har. Den står direkt efter upplysningen om däckdimensionen. Bokstavsförkortningar som t.ex. WLT eller OWL (outline white letters) och BLK eller BSW (black sidewall), ger närmare upplysning om däckets design/färg.

Vilka däck får jag köra med?

I ditt registreringsbevis/fordonsbevis står det vilka däck som är tillåtna på ditt fordon. I fordonsbeviset hittar du också ytterligare information, t.ex. uppgifter om möjliga tillåtna däck (t.ex. breda däck och vinterdäck) och dimensionsuppgifter för lättmetallhjul.


Vilka märken och vilka storlekar erbjuder ni?

Vi erbjuder mer än 10.000 olika däcktyper från över 60 däckproducenter. Med hjälp av vår sökmaskin kan du ta fram ett erbjudande som passar dina behov.

Vilken betydelse har bokstäverna i hastighetsindex, t.ex. Q och T?

Dessa bokstäver upplyser om däckets högsta tillåtna hastighet. Bokstäverna är sorterade i hastighetskategorier. En översikt finns här. När det gäller vinterdäck kan du välja ett lägre hastighetsindex. Förutsättning är att du placerar en etikett synlig på insidan av fordonet med däckets högsta tillåtna hastighet. Generellt rekommenderar vi att du väljer däck med det näst lägsta hastighetsindexet.

Vilket inflytande har ett däckbyte på antiblockerings- och antisladdsystemet (ABS och ESP)?

När man byter däck på fordon med antiblockerings- eller antisladdsystem bör man se till att storlek och rullkrets är lika stora som på originaldäcken. Om skillnaden är alltför stor kan det uppstå störningar i systemet. Dessutom behövs ett intyg från däcktillverkaren. Vissa provningsinstanser kräver ett sådant säkerhetscertifikat.

Finns det en maxhastighet för vinterdäck?

Högsta tillåtna hastighet för vinterdäck ligger – beroende på konstruktionssätt och märkning på: 160 km/h (Speed Index Q), 190 km/h (T), 210 km/h (H), 240 km/h (V) och över 240 km/h (ZR). Om ditt fordon kör i högre hastigheter, är det din plikt att sätta en plakett med vinterdäckens högsta tillåtna hastighet på insidan av fordonet.


Kan man montera snökedjor på alla däck?

I princip kan man montera snökedjor på alla däck. Det kan finnas vissa begränsningar beroende på fälgen. Titta efter hänvisningar i fordonsbeviset eller i fälgutlåtandet, särskilt om du har aluminiumfälgar.


När och varför bör jag byta till vinterdäck?

På grund av väderleken rekommenderas det att köpa vinterdäck redan i oktober. Med låga temperaturer sänks elastiteten på sommardäck, som hårdnar redan vid temperaturer under 7°C. Detta resulterar i att greppet avtar och bromsvägen blir avsevärt längre! Vinterdäck däremot består av gummiblandningar med en hög andel av Silica eller naturgummi som är speciellt lämpade för kyla och behåller elasticiteten också när det är kallt. P.g.a. sina materialegenskaper och den speciella profilen med tusentals fina snitt (lameller), har vinterdäck speciellt på vått eller halt väglag betydligt bättre grepp och är överlägsna sommardäcken när det gäller broms-, styr- och accelerationsförmåga. Dessutom gäller vinterdäcksplikt i Sverige. Vinterdäck är plikt på fordon som väger upp till 3,5 t under perioden från 1:a december tills 31:a mars. Även släpvagnar måste utrustas med vinterdäck.


När får jag veta exakt leveransdatum?

Så snart den beställda varan har lämnat vårt lager, erhåller du ett email där vi meddelar ett preliminärt leveransdatum. Tyvärr kan vi inte nämna någon exakt tidpunkt eftersom pakettjänsterna DPD och GLS ansvarar för utdelningen.

Har jag samma rättigheter i det virtuella varuhuset som i reala varuhus?
Du har full returrätt inom 30 dagar, förutsatt att däcken inte blivit använda eller monterade. Om däcken är skadade eller om det fattas något gäller alla rättigheter enligt konsumentskyddet. Du har dessutom 14 dagas returrätt enligt lag. Du får en reklamationsblankett av oss. Var vänlig fyll i, skriv under och skicka tillbaka blanketten.
Den reklamerade varan skickas till tillverkaren för bedömning.

Vad är DEX?

I en representativ, europeisk enkätundersökning har internetdäckhandlaren Delticom, som är ledande på den europeiska marknaden inom sitt område, bett bilförare i 15 olika länder att bedöma hur viktiga de tre kriterier som omfattas av däckmärkningen är.

Resultaten ur denna undersökning bildar grunden för DEX (Delticom Effizienzklassen Index). DEX är alltså en kombination av de enskilda kriteriernas klassificering i däckmärkningen och den betydelse kunderna tilldelar dessa kriterier.

DEX gör det lättare att välja däck. I Delticoms onlinebutiker visas „DEX“-klassificeringen med en till fem stjärnor.
Ju fler stjärnor DEX-märkningen har, desto mer motsvarar det märkta däcket och dess klassificering bilförarnas preferenser.

OBS: DEX gäller endast för sommar- och året-runtdäck!

Resultaten av undersökningen: Hur bedömer bilförare EU-däckmärkningens kriterier?

Säkerhet är viktigare än möjligheten att spara. Mer än hälften av de tillfrågade anser att våtgreppet är den viktigaste av de däckegenskaper som omfattas av EU’s däckmärkning. På plats två hamnar enligt undersökningen rullmotståndet, som får 25%. Bulleremissionen anses vara minst viktig.

Var kan man se DEX?

DEX visas bara i Delticoms onlinebutiker. När du köper däck visas DEX under resultaten av din däcksökning och under däckdetaljer.

Gäller DEX också för vinterdäck?

EU-däckmärkningen omfattar inte egenskaper som är viktiga för däck som körs på is och snö. Vid köp av vinterdäck rekommenderar vi därför att du tar del av de testresultat som finns på den neutrala däcktestsidan Dacktest.com. Där hittar du säkert många goda råd.